Friday, June 7, 2013

محروميت اقليت های مذهبی از تحصيل

 
 
                                                                                      د. محروميت اقليت های مذهبی از تحصيل
 

بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در ایران، تنها افرادی از صلاحیت عمومی برای حضور در دانشگاه های کشور برخوردار هستند که به دین اسلام یا یکی از ادیان تصریح شده در قانون اساسی کشور (زرتشتی، کلیمی و مسیحی)  معتقد و معترف باشند.
 
در همین راستا، شمار زیادی از شهروندان بهائی ایران پس از انقلاب سال 1357 از حق تحصیل در دانشگاه های ایران محروم شده اند. بر اساس اطلاعاتی که جامعه بین المللی بهائیان در اختیار تهیه کنندگان این گزارش نهاده است، تا قبل از سال 1385، هیچ دانش آموز بهائی به دلیل وجود ستون مذهب در فرم کنکور (در صورت بیان مذهب) امکان ورود به دانشگاه های ایران را نداشت. در این سال، بعد از برداشته شدن ستون مذهب در فرم، بیش از 800 بهائی در امتحان کنکور شرکت کردند؛ 480 نفر از آنها در مرحله اول آزمون دانشگاه ها قبول شدند؛ که در نهایت 289 نفر  در دانشگاه پذیرفته شدند. از آن زمان تا به حال بیش از نیمی از این افراد بعد از این که مشخص شد که بهائی هستند از دانشگاه  اخراج شدند.
 
در سال 1386-87، بعد از شرکت 1000 بهائی در کنکور، به 800 نفر از آنها اعلام شد که به امتحان آنها نمره دهی نخواهد شد. دلیلی که به آنها عنوان شد، «نقص در پرونده» بود (هیچ یک از افرادی که این ادعای بی اساس را پیگری کردند به نتیجه ای نرسیدند). 121 نفر در دانشگاه پذیرفته شدند و از آن زمان بیش از 50 نفر از آنها اخراج شده اند.
 
در سال تحصیلی 88-1387، در صفحه اینترنتی اعلام نتایج، تمام افرادی که در گذشته به عنوان بهائی (چه در مدارس و یا در جایی دیگر) شناخته شده بودند با پیغام "نقص در پرونده" مواجه ‌شده و هیچ‌یک از آن‌ها قادر به ثبت نام نشدند. تا به امروز نیز تعداد بسیار کمی از بهائیان در دانشگاه‌ها پذیرفته شده‌اند. در پیوست 5 این گزارش به حدود 100 مورد محرومیت از تحصیل و اخراج دانشجویان بهائی در بین سال های 1384-1391 اشاره شده است.
 
 در سال جاری تحصیلی نیز شماری از دانشجویان بهائی به دلیل اعتقادات خود از دانشگاه های مختلف کشور اخراج شدند که در زیر تنها به مواردی از آن اشاره می شود:
 
32- شهره روحانی: شهروند بهایی که در کنکور سراسری دانشگاه در سال 1390؛ در رشته زبان های خارجی رتبه ١٥١ را کسب نموده بود به دلیل نقص در پرونده از حق تحصیل محروم شد. شهره روحانی در گفتگو با گزارشگر هرانا گفت: با اصرار زیاد موفق به ملاقات با دکتر نوربخش مسئول بخش گزینش شدم، ایشان ضمن ابراز تاسف به من گفتند که هیچ کاری از دست ما بر نمی آید و اگر شما وارد دانشگاه هم بشوید پس از ۳ الی ۴ ترم محروم از تحصیل می شوید. وی در ادامه افزود: "بر اساس اظهارات دکتر نوربخش در صورتی که من خودم را مسلمان هم معرفی میکردم به دلیل اینکه از پیش وزارت اطلاعات اقدام به شناسایی خانواده های بهایی نموده است، این امر غیر ممکن بود".
 
33- شقایق آگاه: دانشجوی ممتاز مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی شیمی-طراحی فرآیند دانشگاه تهران با نامه مستقیم وزارت علوم، در پایان ترم چهار به دلیل اعتقادات به بهائیت لغو پذیرش و اخراج شد. اخراج این دانشجوی بهایی با نامه ای از غلامعلی طهوری، مدیر کل امور آموزشی به رضا غلامعلی زاده، معاون شورای انضباطی دانشجویان دانشگاه تهران مبنی بر لغو پذیرش این دانشجو صورت گرفته است. در اردیبهشت ماه ۹۱ این دانشجو بطور رسمی از دانشگاه اخراج و از سایت سامانه دانشگاه خارج گردید، که در پیوست 2 مدارک اخراج وی ضمیمه شده است. این دانشجو که از معدود دانشجویان بهایی راه یافته به دانشگاه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است، در سال ۸۵ در کنکور سراسری شرکت و در رشته مهندسی شیمی دانشگاه تهران پذیرفته شد. در سال ۸۹ کارشناسی را به پایان رسانده و بدلیل آنکه از دانشجویان ممتاز دانشگاه بوده، در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته پذیرفته می شود (جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی).
 
 
34- یکتا فهندژ: دانشجوی بهایی ترم هفتم رشته زبان و ادبیات انگلیسی، در خرداد ماه سال 91، به علت اعتقادات مذهبی از دانشگاه پیام نور مرکز شیراز اخراج شد. این دانشجوی بهایی در پیگیری های خود هیچ پاسخی از مسئولین دانشگاه نگرفته است. به گفته مسئول حراست دانشگاه مسئولین "موظف شده اند در مورد اخراج وی از دانشگاه هیچ صحبتی نکنند و هیچ برگه و مدرکی دال بر اخراج او از دانشگاه ارائه نکنند." این مسئول گفته: "شما خودتان می دانید که مشکل شما اعتقادتان است (جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی).
 
35- شروین فلاح: دانشجوی ورودی ۹۰ دانشجوی مهندسی تکنولوژی معماری دانشگاه دارالفنون بجنورد از دانشگاه اخراج شد. این دانشجو در روز ۲۰ دی ‌ماه سال 1390، در حین امتحانات پایان ترم به صورت شفاهی و بدون ذکر دلیل مشخص و به جهت اعتقاد به "آیین بهائی" از دانشگاه اخراج شده است. وی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰ معماری دانشگاه غیر انتفاهی اندیشه جهرم دوره کاردانی را سپری کرده بود و مهر ۱۳۹۰ در رشته مهندسی تکنولوژی معماری دانشگاه بجنورد پذیرفته شد (کمیته گزارشگران حقوق بشر).
 
36- درسا اله وردی: دانشجوی ورودی ۹۰ رشته‌ی مهندسی مکانیک ماشین‌های کشاورزی دانشگاه گرگان از دانشگاه اخراج شد. این دانشجو در روز ۳۰ آبان‌ماه سال 1390، طی تماس تلفنی متوجه می‌شود که به دلیل نقص پرونده باید به سازمان سنجش مراجعه کند. روز دوم آذر ماه در پی مراجعه این دانشجو، به وی ابلاغ می‌شود که به دلیل اعتقاد به "آیین بهائی" از دانشگاه اخراج شده است (جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی).
 
37- فربد محمدزاده: ورودی سال ۱۳۸۵ در مقطع کارشناسی دانشگاه اصفهان و ورودی سال ۱۳۸۹ در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه مذکور در تاریخ ۱۴ آبان ۱۳۹۱ به علت "اعتقاد به آئین بھائی" از دانشگاه اصفهان اخراج شد. فربد محمدزاده به دلیل معدل بالا در مقطع کارشناسی رشته فیزیک از طریق گزینش استعدادهای درخشان دانشگاه، بدون کنکور در مقطع کارشناسی ارشد رشته فیزیک بنیادی محض پذیرفته شده بود. در زمان ابلاغ این حکم، فربد محمدزاده تمامی واحدهای درسی مقطع کارشناسی ارشد را بدون احتساب پایان نامه به اتمام رسانیده و در صدد اتمام پایان نامه و دفاع از آن بوده است.  پس از پیگیری های حضوری و تلفنی از قسمت گزینش سازمان سنجش کل کشور، مشخص می شود که نامه ای محرمانه از سوی وزارت اطلاعات به این ارگان دولتی، مبنی بر اخراج این دانشجو از دانشگاه، ابلاغ شده است (جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی).
 
38- شکوفه درخشانیان: دانشجوی بهائی رشته ی کارشناسی معماری در دانشگاه طبری بابل به علت "اعتقاد به آئین بهائی" از دانشگاه اخراج شد. به گزارش جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی این دانشجوی ترم ۷ رشته ی کارشناسی معماری داخلی در دانشگاه طبری واقع در شهر بابل در روز ۱۶دی ماه سال ۱۳۹۱ یعنی ۲ روز مانده به امتحانات پایان ترم از دانشگاه اخراج شده است.روز ۱۲ دی ماه ۹۱ طی تماسی از طرف رییس کل حراست دانشگاه طبری و احضار ایشان در روز شنبه ۱۶ام دی ماه به حراست دانشگاه در ساختمان آموزش به وی اطلاع می دهند که طبق نامه ای که به دانشگاه رسیده است ایشان به همراه پسردائی خود یعنی میلاد صمیمی به علت "اعتقاد به آئین بهائی" اجازه ی تحصیل در این دانشگاه را ندارند. 
 
39- میثاق امام وردی: دانشجوی بهائی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی تهران از دانشگاه اخراج شد. به گزارش جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی، میثاق امام وردی که در کنکور سراسری سال ۱۳۹۰ شرکت کرده و رتبه کشوری ۳۱۴۸ و منطقه ای ۱۱۸۸ را به دست آورده  بود و در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی طهران، در رشته کارشناسی کامپیوتر، گرایش نرم افزار، روزانه مشغول به تحصیل بود پس از حضور در حراست دانشگاه و حدود دوهفته قبل از شروع امتحانات پایان ترم به صورت غیر مستقیم از اخراج خود مطلع شده است. پس از مراجعه به ریاست کل حراست دانشگاه و پیگیری در سازمان سنجش به وی اعلام شده است که به دلیل "اعتقاد به آئین بهائی" اجازه تحصیل در دانشگاه را ندارد. این در حالیست که این اقدام از سوی کارکنان در ساختمان مرکزی این دانشگاه  "عجیب و غیرمنطقی" خوانده شده است.لازم به ذکر است مینا امام وردی، خواهر میثاق امام وردی، دانشجوی ورودی سال ۸۹ دانشگاه سراسری زنجان در رشته کشاورزی نیز پس از سه ترم حضور در دانشگاه سراسری زنجان به طریق مشابه و به علت "اعتقاد به آئین بهائی" از دانشگاه اخراج شده بود. 
 
40- پانیذ فضل علی: پانیذ فضل علی، دانشجوی ممتاز مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت، به دلیل اعتقاد به آیین بهائیت از دانشگاه اخراج شد. خانم فضل علی، دانشجوی ورودی سال ١٣٨٩ است که با رتبه ١٤٦٣ سهمیه ی منطقه ١ و رتبه ٢٥٦٣ کشوری در رشته مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران واحد مرکزی پذیرفته شد.  این دانشجوی ممتاز دانشگاه علم و صنعت در مورد نحوه ثبت نام خود می گوید: "در این میان دوستانم با درج شدن عنوان "نقص پرونده" در کارنامه شان  از ورود به دانشگاه محروم شدند. برای ثبت نام به دانشگاه مراجعه کردم. از جمله اطلاعات درخواستی مذهب بود که من خط تیره گذاشتم. مانند همه دانشجویان مشغول به تحصیل شدم و تلاشم را می کردم که دانشجوی خوبی باشم و از موقعیت آموزشی که برای من فراهم شده و دوستانم از آن محروم شده بودند، به بهترین نحو استفاده کنم. در نیمسال اول و دوم ٩١-٩٠ با معدل ١٧.١٢جزء دانشجویان ممتاز مقطع کارشناسی شدم."  در تاریخ ٢٣بهمن ١٣٩١ مسئولین آموزش کل دانشگاه در تماسی تلفنی از وی می خواهند که با مراجعه به این دفتر، وضعیت مذهبی خود را در فرم اولیه ثبت نام مشخص نماید: "با من تماس گرفته شد. وقتی مراجعه کردم، فرم اولیه ثبت نام را مقابل من گذاشتند و از من خواستند که مذهبم را جای خط تیره بنویسم. من هم نوشتم "بهایی". در تاریخ ٥اسفند ١٣٩١ وقتی که در ترم ٦با گذراندن ٨٩ واحد درسی مشغول به تحصیل بودم، به سایت گلستان مراجعه کردم تا نمره یکی از دروسم را ببینم، آخرین وضعیت تحصیلی "اخراج" نوشته شده بود." 
 

http://adf.ly/1587888/whostheadmin

No comments:

Post a Comment