Friday, June 7, 2013

سازمان سنجش آموزش کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی


 
                                                                                   الف- سازمان سنجش آموزش کشور  
                                                                                 ---------------------------------------
 
نهادی زیر مجموعه وزارت علوم است که مسئولیت اجرایی محرومیت از تحصیل شهروندان در مقاطع دانشگاهی به آن باز می گردد. "برگزاری كليه آزمون های ورود به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی"، "انجام امور مربوط به تعيين شرايطوضوابط پذيرش دانشجو" و "بررسی صلاحيت های عمومی داوطلبان ورود به آموزش عالی بر اساس آئين‌نامه‌ها و ضوابط مصوب مراجع ذيصلاح" از جمله اهداف و وظایف این سازمان برشمرده شده است.
 
در سال 1385 این سازمان با درج ستاره هایی در مقابل اسامی برخی از داوطلبان پذیرفته شده در مرحله اول آزمون سراسری دانشگاه های کشور از ثبت نام برخی از دانشجویان موسوم به "سه ستاره" جلوگیری کرد. این سازمان در سال های بعد نیز برای شمار زیادی از داوطلبان شرکت کننده در آزمون های سراسری کارنامه علمی صادر نکرد. در سال های اخیر به این داوطلبان اطلاع داده شد که به دلیل "نقص در پرونده" به دفتر این سازمان در خیابان کریم خان زند تهران مراجعه کنند که نمونه هایی از آن در پیوست1  این گزارش موجود است. 
 
"دبیرخانه گزینش دانشجو" که یکی از زیرمجموعه های مستقیم بخش ریاست این سازمان است از دو اداره "امور اجرایی گزینش" و "بررسی صلاحیت های عمومی دانشجو" تشکیل شده است که در ممنوعیت از تحصیل متقاضیان تحصیل در دانشگاه های ایران نقش اجرایی مستقیمی دارند. نمودار سازمانی سازمان سنجش آموزش کشور در پیوست3 آمده است.
 
در دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون سراسری  سال 1392 (همچون سال های پیش) که توسط سازمان سنجش آموزش کشور منتشر می شود،  در بخش "شرایط عمومی داوطلبان"، قسمت الف، آمده است که "اعتقاد به اسلام و يا يكي از اديان مصرح (كليمي، مسيحي، زرتشتي) در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران" از شرایط ورود به دانشگاه های کشور می باشد. یکی از مصادیق قسمت ب نیز، که "نداشتن عناد با نظام جمهوري اسلامي ايران" است، عدم تبلیغ "ماتریالیسم و ادیان ساختگی" عنوان شده است. این سازمان اعلام کرده است که "احراز شرايط عمومی داوطلبان به صورت استعلام است كه به عهده مراجع قانونی می باشد".
 
ریاست سازمان سنجش آموزش کشور به عهده «ابراهیم خدایی» است که در مهر ماه سال 1391 از سوی وزیر علوم به ریاست این سازمان منصوب شد. پیش از وی «محمد حسین سرورالدین» این سمت را بر عهده داشت (رییس سازمان سنجش آموزش کشور، یکی از معاونین وزیر علوم نیز می باشد).  ریاست "دبیرخانه گزینش دانشجو" این سازمان نیز بر عهده مرتضی نوربخش است.
 
                                                                                  ب- شورای عالی انقلاب فرهنگی
                                                                              -------------------------------------
نهادی است که پس از انقلاب فرهنگی در سال 1359 و در پی پیام نوروزی رهبر وقت جمهوری اسلامی، آیت الله خمینی، برای گزینش اساتید و دانشجویان و اسلامی کردن فضای دانشگاه های کشور ایجاد شد. این سازمان در خرداد ماه سال 59 تحت عنوان ستاد انقلاب فرهنگی و با دستور آیت الله خمینی فعالیت خود را آغاز کرد. محمدجواد باهنر، مهدي رباني املشي، حسن حبيبي، عبدالکريم سروش، شمس آل احمد، جلال الدين فارسي و علي شريعتمداري اعضای اولیه این ستاد بودند. با گسترش حضور اعضا و فعالیت ها این ستاد به شورای عالی مبدل شد. ریاست این شورا که وظایف آن بعدها باز هم گسترش یافت، هم اکنون بر عهده رییس جمهور است. ساختار آن از دو مجموعه اعضای حقوقی و حقیقی تشکیل می شود که از طرف رهبر کنونی جمهوری اسلامی انتخاب می شوند. 
 
شورای عالی انقلاب فرهنگی در 16 بهمن ماه سال 1363 "‌آيين‌نامه گزينش اخلاقی داوطلبان ورود به دانشگاه‌ها" را تصویب کرد. بر اساس بند الف این آیین نامه داوطلبانی حق ورود به دانشگاه‌ها را دارند که علاوه بر قبولی در امتحانات کنکور به دین اسلام یا یکی دیگر از ادیان آسمانی تدین داشته باشند. " عدم مبارزه با نظام جمهوری اسلامی ایران" و " عدم اشتهار به فساد اخلاقی و بی‌بند و باری" از دیگر موارد مصوب این آیین نامه بود. در قسمت  "روش گزینش" نیز مصوب شد که "در مورد سوابق سیاسی و اخلاقی داوطلبان باید از نهادهایی چون وزارت آموزش و پرورش و دادستانی عمومی و دادسرای انقلاب و وزارت ‌اطلاعات کتباً استعلام شود". "مرکز اسناد تحقیق مربوط به کنکور سالهای قبل "هم از دیگر نهادهای مرجع در این زمینه عنوان شد.
 
در سال 1367 نیز این شورا ضوابط جدید گزینش دانشجو را اعلام کرد. در بند 2 این مصوبه آمده بود "از کسانی‌ که‌ در حق‌ آنان‌ وزارت‌ اطلاعات‌ یا مراجع‌ قانونی‌ گزارش هایی‌ مشعر بر فساد اخلاقی‌ یا فعالیت های‌ سیاسی‌ داده ‌باشند در هنگام‌ ورود به‌ دانشگاه‌ تعهد گرفته ‌می‌شود که ‌رفتار خود را اصلاح‌ کنند". این شورا دو هفته بعد "مصادیق عناد و فساد اخلاقی در رابطه با ضوابط جدید گزینش دانشجو" را تصویب کرد که در بخش "شرایط عمومی داوطلبان" در دفترچه های سازمان سنجش آموزش کشور ذکر شده است (رجوع به بخش سازمان سنجش آموزش کشور).
 
بر اساس برخی گزارش ها، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال های اخیر نیز مصوبه هایی در مورد محرومیت از تحصیل مخالفین مذهبی و سیاسی خود داشته است که به صورت علنی منتشر نشده اند. همانگونه که ذکر شد نحوه قانونگذاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی در تمام سال های پس از انقلاب به محرومیت از تحصیل کسانی منجر شده  است که از عقاید مذهبی و سیاسی مدنظر حاکمیت پیروی نمی کنند. در حال حاضر محمود احمدی نژاد رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی و محمدرضا مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی است .
 
 اسامی بیش از ۱۰۰۰ مورد محرومیت از تحصیل شهروندان ایرانی در دانشگاه های کشور را می توانید از پیوست ۵ این گزارش، صفحه ۶۳،  دنبال کنید.
 
 

http://adf.ly/1587888/whostheadmin

No comments:

Post a Comment