در بیست و سومین نشست شورای حقوق بشر ملل متحد در ژنو، دومین رویداد جانبی و تخصصی از سوی کارزار افشای نقض حقوق بشر در ایران با موضوع "انتخابات ریاست جمهوری در ایران و موازین انتخابات آزاد" برگزار شد.
امیر معماریان فعال سابق دانشجویی و یکی از اعضای گرداننده کمپین "حمایت از حق تحصیل شهروندان ایرانی" که در سال 1388 پس از اخراج از دانشگاه بازداشت و مجبور به ترک ایران شد، یکی از سخنرانان روز چهارم این نشست بود که در خصوص حق تحصیل شهروندان ایرانی صحبت کرد.
امیر معماریان در صحبت های خود به بررسی سیاست های جمهوری اسلامی در نحوه ی محروم کردن شهروندان از حق تحصیل به بررسی روند محروم از حق تحصیل شدن دانشجویان از سال 84 تا امسال پرداخته است.
متن کامل سخنرانی امیر معماریان در خصوص موضوع حق تحصیل در ادامه آمده است:
با عرض سلام خدمت همه ی حضار محترم
احترام به حق تحصیل برای همه ی شهروندان فارغ از اعتقادات مذهبی، سیاسی، جنسیت و نژاد از نشانه های بارز پایبندی حکومت ها به یکی از جنبه های مهم حقوق بشر در سطح جهان است.
در طول 34 سال حکومت جمهوری اسلامی موارد متعددی از نقض حق تحصیل شهروندان در دانشگاه های ایران گزارش شده است.
در اردیبهشت سال 1359 انقلاب فرهنگی در ایران منجر به حذف ده ها هزار نفر از اساتید و دانشجوبان منتقد افکار و اعمال حاکمیت شد که تا سال های بعد نیز این روند به اشکال مختلف ادامه پیدا کرده است.
پس از روی کار آمدن محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال 84 بخشی از سیاست های وزارت علوم ایران و سازمان سنجش ایران به طور پر رنگ تری در راستای تصمیم های نهاد های سرکوبگر برون دانشگاهی مانند وزارت اطلاعات و بخش هایی از قوه قضاییه قرار گرفت.
علاوه بر این با تصمیم وزیر علوم و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی افراد جدیدی به عنوان روسای دانشگاه ها ی کشور منصوب شدند که در طول این سال ها سهم عمده ای در محرومیت از تحصیل دانشجویان داشته اند.
به منظور بررسی سیاست های جمهوری اسلامی در نحوه ی محروم کردن شهروندان از حق تحصیل به بررسی روند محروم از حق تحصیل شدن دانشجویان از سال 84 تا امسال می پردازیم.
نهاد های ناقض حق تحصیل شهروندان ایرانی:
-سازمان سنجش آموزش کشور:
این سازمان وظیفه دارد تمامیه امتحانات و کنکور هایی که شهروند ایرانی می بایست انجام دهد تا از این طریق به دانشگاه راه پیدا کند را برگزار می کند.
این سازمان زیر مجموعه ای از وزارت علوم است که مسئولیت محروم از تحصیل کردن شهروندان در مقاطع دانشگاهی کاملا مستقیما به این سازمان مربوط است.
بررسی صلاحیت های عمومی داوطلبان برای ورود به دانشگاه بر اساس آیین نامه ها و مصوبات مراجع ذی صلاح از اهداف این سازمان است ولی این سازمان برنامه ی خود را بر این اساس تعریف می کند که کسی اجازه ورود به دانشگاه دارد که ابتدا به یکی از ادیانی که در قانون اساسی این کشور اسمش آمده است ( مسلمان، زرتشتی، کلیمی و مسیحی) اعتقاد داشته باشد. این بدین معناست که اگر کسی به آیین بهاییت اعتقاد داشته باشد اجازه ورود به دانشگاه را نخواهد داشت.
نداشتن عناد با نظام جمهوری اسلامی، عدم تبلیغ مارکسیسم و عدم تبلیغ ماتریالیست؛ اگر احراز شود که عده ای در این زمینه ها تلاش می کنند، از حق تحصیل برخوردار نخواهند شد.
از سال 1385، ستاره دار کردن دانشجویان جز برنامه های بسیار جدی این سازمان بوده است.
ستاره دار کردن دانشجویان به مفهوم اینکه اگر دانشجویی تحصیلش را در مقطع لیسانس تمام کرد در مقطع بعد اجازه وارد شدن نخواهد داشت و در کنار کارنامه ی صادر شده برای وی ستاره ای دیده می شود.
برای مثال آقای پویان محمودیان نفر ششم کنکور ارشد در رشته پلیمر دانشگاه پلی تکنیک اجازه ی ورود به دانشگاه پیدا نمی کند.
-شورای عالی انقلاب فرهنگی:
دومین نهادی است که مسئولیت محروم کردن شهروند ایرانی از ادامه تحصیل را بر عهده دارد.
نهادی که پس از انقلاب فرهنگی در خرداد سال 1359 به دستور شخص آیت الله خمینی برای گزینش اساتید و دانشجویان و اسلامی کردن فضای دانشگاه های کشور ایجاد شده است.
ریاست این شورا که وظایف آن بعد ها گسترش پیدا کرد، بر عهده ی شخص رییس جمهور است.
ساختار آن از دو مجموعه ی اعضای حقوقی و حقیقی تشکیل شده که از طرف رهبر کنونی جمهوری اسلامی ایران انتخاب می شوند.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در 16 بهمن ماه سال 1363 آیین نامه گزینش اخلاقی داوطلبان ورود به دانشگاه را تصویب کرده است.
بر اساس بند الف این آیین نامه داوطلبانی حق ورود به دانشگاه ها را دارند که علاوه بر قبولی در امتحانات کنکور به دین اسلام یا یکی دیگر از ادیان آسمانی تدین داشته باشند.
عدم مبارزه با نظام جمهوری اسلامی ایران و عدم اشتهار به فساد اخلاقی از دیگر موارد این آیین نامه است.
روش گزینشی که در موارد سوابق سیاسی و اخلاقی داوطلبان باید از نهاد هایی مثل وزارت آموزش و پرورش، دادستانی، دادسرای انقلاب و وزارت اظلاعات کتبا برای کسانی که مشکوک هستند در موردشان استعلام شود.
در سال67 تبصره جدیدی در این مصویه اضافه شد که در بند 2 این مصوبه آمده است که کسانی که در حق آن ها وزارت اطلاعات یا مراجع قانونی گزارش هایی مبنی بر فساد اخلاقی یا فعالیت های سیاسی آن ها داده باشد هنگام ورود آن ها به دانشگاه ها تعهد گرفته می شود که رفتار خود را اصلاح کنند.
این شورا دو هقته ی بعد مصادیق فساد و عناد را بدین گونه مشخص کرده است: داوطلبان می بایست کاملا مطابق با هر آنچه که یک انسان ساخته شده توسط یک حکومت مذهبی است رفتار کند تا در دانشگاه بتواند بدون مشکل تحصیل کنند.
-وزات علوم:
رییس سازمان سنجش که معاون وزیر علوم است سیاست های کلان این وزارتخانه را در محروم از تحصیل کردن دانشجویان به اجرا می گذارد.
انتصاب روسای دانشگاه های کشور هم سو با دیدگاه های این وزارتخانه انجام می شود که شمار بسیاری از دانشجویان به خاطر انتقاد، فعالیت های دانشجویی، عقاید سیاسی و مذهبی به طور موقت از تحصیل محروم می شوند و از دانشگاه اخراج می شوند.
کمیته مرکزی انضباطی این وزارتخانه نیز در موارد بسیاری احکام اخراج از دانشگاه را برای دانشجویان صادر کرده است.
تنها کمیته مرکزی انضباطی این وزارتخانه قادر است که به شکل مستقیم احکام منع موقت از تحصیل بیشتر از 2 ترم و تغییر محل تحصیل دانشجو و اخراج و محرومیت از دانشگاه از 1 سال تا 3 سال را صادر کند.
بر اساس مصوبه 358 شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 14 شهریور 74 ترکیب اعضا مشخص می شوند. مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه، معاون دانشجویی وزیر علوم، یک نفر حقوقدان، معاون دانشجویی یکی از دانشگاه ها و ... .
همچنین بر اساس ماده 12 این آیین نامه در صورتیکه مراجع امنیتی یا قضایی تشخیص به عدم صلاحیت تحصیل دانشجویی بدهند باید مراتب را کتبا با ذکر نوع و میزان تخلف به کمیته گزارش دهند تا کمیته ی مرکزی بر اساس این موارد تصمیم بگیرد.
محمد مهدی زارعی و کامران دانشجو وزاری سابق و فعلی وزارت علوم در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد هستند.
-دانشگاه آزاد و وزارت بهداشت:
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مسئولیت دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور را بر عهده دارد.
این وزارتخانه در ساختاری مشابه با وزارت علوم به پرونده دانشجویان رسیدگی می کند و در سال های اخیر شماری از دانشجویان را از تحصیل محروم کرده است.
دانشگاه های آزاد اسلامی هم در سال گذشته نزدیک به 1 میلیون و 700 هزار دانشجو در سراسر کشور داشته است.
دانشگاه های آزاد اسلامی دارای کمیته های انضباطی بدوی، تجدید نظر و مرکزی است که در سال های اخیر شمار زیادی از دانشجویان را به شکل موقت یا دائم از تحصیل محروم کرده است.
بنا بر آیین نامه مصوب اعضای کمیته انضباطی بدوی دانشگاه آزاد بدین شکل است: معاون دانشجویی، مسئول فرهنگی اسلامی در واحد های کوچک، دو نفر اعضای هیئت علمی و یک دانشجو. ( اعضای هیئت علمی ترجیحا باید متاهل باشند)
مرحله تجدید نظر در آرا صادر شده نیز در کمیته انضباطی دانشجویی تجدید نظر شکل می گیرد.
-وزارت اطلاعات و قوه قضاییه
این دو نهاد بیشترین آمار را علیه دانشجویان جمع آوری می کنند و به عنوان مرجع تصمیم گیری برای شهروندان محروم از تحصیل و دانشجویان ستاره دار شناخته می شوند.
در کمپین "حمایت از حق تحصیل شهروندان ایرانی" گزارشی شامل 1000 مورد نقض حق تحصیل دانشجویان تهیه شده است.
در پایان خدمت شما حضار محترم عرض می کنم که اقدام حکومت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر جلوگیری از تحصیل شمار زیادی از شهروندان ایرانی به دلیل عقاید سیاسی، مذهبی و یا فعالیت های صلح آمیز به دور از خشونت و یا تبعیض تحصیلی علیه زنان به دلیل جنسیت علاوه بر اینکه رفتاری مخالف با شان و کرامت انسانی است، مخالف بند هایی از قانون اساسی کشور و همچنین میثاق ها و کنوانسیون های بین المللی است که ایران به رعایت مفاد آن متعهد شده است.
بر اساس بند هایی از ماده ی دوم و ماده ی سیزدهم میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که جمهوری اسلامی نیز بدان متعهد شده است آمورش عالی باید به طور مساوی برای همه ی شهروندان بدون هیچگونه تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده ی دیگر و یا اصل منشا ملی و اجتماعی، دارایی، نسب و یا هر وضعیت دیگری در دسترس باشد.
رفتار جمهوری اسلامی در محرومیت از تحصیل شهروندان از تحصیل همچنین به طور آشکار با اصول متعددی از اعلامیه جهانیه حقوق بشر، پیمان بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون های یونسکو علیه تبعیض تحصیلی در تضاد است.
در بخش هایی از بخش اول ماده 26 اعلامیه جهانی حقوق بشر به صراحت ذکر شده است دستیابی به آموزش عالی به شکلی برابر برای تمام افراد و بر پایه ی شایستگی های فردی صورت پذیرد.
این در حالیست که بند های دیگری از این اعلامیه جهان شمول نیز به شکلی آشکار توسط جمهوری اسلامی با محرومیت از تحصیل شهروندان به شکلی غیر قانونی و تبعیض آمیز نقض می گردد.
در بند نخست کنوانسیون علیه تبعیض تحصیلی نیز هرگونه محرومیت و محدودیتی بر اساس مواردی مانند زبان، مذهب، عقاید سیاسی و سایر موضوعات نفی شده است.
اگر چه جمهوری اسلامی ایران همواره با انکار محرومیت از تحصیل شهروندان به دلایل مختلف مسئولیت اقدامات غیر قانونی و غیر انسانی خود را نمی پذیرد اما باید اقدامات موثر سازمان های بین المللی در این زمینه انجام شود.
حکومت ایران باید در مرحله اول کلیه احکام نا عادلانه محرومیت از تحصیل صادر شده را لغو کند و نسبت به تغییر قوانین تبعیض آمیز خودش اقدام کند.
همچنین دانشجویان محروم از تحصیل زندانی مانند ضیا نبوی، مجید دری و مجید توکلی که به جرم پیگیری حق تحصیل و عضویت در شورای دفاع از حق تحصیل بازداشت و با احکام طولانی مدت حبس شدند آزاد شوند.
برای مشاهده فیلم سخنرانی امیر معماریان اینجا کلیک کنید.
Saturday, June 1, 2013
سخنرانی امیر معماریان در مورد "کمپین حق تحصیل" در نشست جانبی بیست و سومین دوره شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment