اعمال تغييراتي در فضاي فيزيكي دانشكده فني دانشگاه تهران در راستاي طرح تفكيك جنسيتي باعث شد تعدادي از دانشجويان دانشكده معدن دانشگاه تهران در تماس با روزنامه اعتماد از تفكيك فضاهاي داخلي دانشكده براي دانشجويان دختر و پسر بهصورت گسترده خبر دادند.
تفكيك كتابخانه، سالنهاي مطالعه، سايتهاي دانشگاه و بوفه دانشجويي از مهر امسال از جمله اقداماتي است كه در راستاي طرح تفكيك جنسيتي در اين دانشكده در حال پيگيري است. اين در حالي است كه چندي پيش نيز پذيرش تكجنسيتي دانشجو در رشته معدن، دانشجويان اين دانشكده را به واكنش واداشته بود.
يكي از دانشجويان اين دانشگاه در تماس تلفني با «اعتماد» ميگويد: فعاليت كميتههاي انضباطي دانشگاه در زمينه بحث حجاب از چند وقت گذشته در دانشگاه زياد شده است و دانشجويان زيادي در اين زمينه به كميته انضباطي فراخوانده شدهاند. اين دانشجوي دختر رشته مهندسي معدن ميگويد: به دليل اينكه يكششم دانشجويان فني دختر هستند، امكان تفكيك كلاسهاي درس تا به حال وجود نداشته است اما ديگر مكانهاي عمومي دانشگاه در حال تفكيك و جداسازي براي پسران و دختران است.» او با بيان اينكه «ما موضوع پذيرش تكجنسيتي رشته معدن در دانشگاه تهران را از طريق سازمان سنجش و مجلس و تعدادي از اساتيد پيگيري كردهايم»، نسبت به پذيرش تكجنسيتي دانشجو در رشته تحصيلي و آينده شغلياش ابراز نگراني ميكند.
رشته معدن از جمله رشتههايي بود كه در كنكور سال گذشته پذيرش دانشجو در آن در برخي دانشگاهها تكجنسيتي و مختص به آقايان شده بود. اعلام ظرفيت دانشگاهها در سال 90 از پذيرش تكجنسيتي 40 رشته تحصيلي در 20 دانشگاه كشور خبر ميداد. رشتههاي فني مختص پسران و رشتههايي همچون زيستشناسي، حسابداري، شيمي، هنر، تاريخ، جغرافيا، علوم اجتماعي، فلسفه، كتابداري و... در بسياري از دانشگاهها در اين دفترچه به دختران اختصاص داده شده بود. مهندسي معدن، مهندسي نفت، مهندسي مكانيك و مهندسي برق هم از جمله رشتههايي بودند كه پذيرش دانشجو در آن در بيشتر دانشگاهها بهصورت تكجنسيتي و براي پسران شده بود. امسال نيز در كنكور كارشناسي ارشد 91، پذيرش دانشجو در دانشكده معدن دانشگاه تهران به صورت تكجنسيتي شده بود كه اعتراض دانشجويان و بيانيه انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده فني و انجمن علمي دانشكده مهندسي معدن را به دنبال داشت.
سهميهبندي جنسي گسترده دانشگاههاي كشور در حالي است كه تنها به عنوان نمونه از شش دانشجوي برتر دانشكده مهندسي معدن دانشگاه تهران در سال جاري كه ميتوانند به صورت مستقيم به مقطع كارشناسيارشد راه پيدا كنند، چهار نفر دختر هستند. با همين استناد دانشجويان و كارشناسان معتقدند چنين تصميمگيريهاي غيركارشناسانهيي با ايجاد ديد منفي كاذب نسبت به دشواري رشتههاي فني مثل مهندسي معدن، باعث كاهش تمايل داوطلبان در ورود به اين رشته ميشود.
در پي انتشار بيانيه انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده فني و انجمن علمي دانشكده مهندسي معدن در اعتراض به اعلام پذيرش تكجنسيتي رشته مهندسي معدن در مقطع كارشناسي ارشد و امضا شدن اين بيانيه توسط اساتيد و دانشجويان، مشخص شد ظاهرا يكي از علل اين تصميمگيري، اطلاعات اشتباهي بوده كه رياست دانشگاه تهران، درباره تعداد دانشجويان دختر شاغل به تحصيل در دانشكده معدن داشته و نهايتا يك روز بعد اين مورد به صورت اصلاحيه در سايت سازمان سنجش مورد اصلاح قرار گرفت.
با اين وجود نگراني دانشجويان و كارشناسان نسبت به پذيرش محدود دانشجويان دختر و تكجنسيتي شدن اين رشته در مقاطع كارشناسي و كارشناسي ارشد، در سالهاي آينده و در ديگر دانشگاههاي كشور ادامه دارد. در همين راستا چندي پيش رييس دانشگاه سيستان و بلوچستان اعلام كرد: رشتههاي زمينشناسي و معدن در سال تحصيلي 92-91 در اين دانشگاه تكجنسيتي ميشوند. او همچنين عنوان كرده بود برخي رشتههاي هنر هم قابليت تكجنسيتي شدن را دارند كه هنوز تصميمگيري قطعي درباره آن صورت نگرفته است.
اما تفكيك جنسيتي گسترده در دانشگاهها در حالي صورت ميگيرد كه اين اقدامات مغاير با نامه رييسجمهور به وزير علوم و بهداشت در تاريخ 15/4/91 در مخالفت با تفكيك جنسيتي و بازنشسته كردن اساتيد است. از همين رو چنين اقداماتي شائبه تبليغاتي و ظاهري بودن اين نامه را با گذشت زمان، هر چه بيشتر آشكار كرده است چراكه نگاهي به اخبار مربوط به تفكيك جنسيتي در مدت گذشته بيانگر اين است كه دانشگاهها با حمايت وزارت علوم همچنان در حال اجراي گسترده اين طرح هستند. به عنوان نمونه چندي پيش رييس دانشگاه اصفهان اعلام كرد در سال تحصيلي جاري در مقطع كارشناسي رشتههايي كه 90 درصد متقاضي آن از يك جنسيت باشد، ظرفيت پذيرش آن تكجنسيتي ميشود. به گفته محمدحسين رامشت، در رشتههايي مانند الهيات يا عربي، 90 درصد متقاضيان را دانشجويان دختر تشكيل ميدهند بنابراين در اين رشتهها فقط دانشجوي دختر پذيرش ميشود. او همچنين رشتههايي نيز مانند نقشهكشي يا زمينشناسي را رشتههايي دانست كه بيشتر دانشجويان متقاضي آن را پسران تشكيل ميدهند براي همين در اين رشتهها هم فقط دانشجوي پسر پذيرش ميشود. به گفته او در سال تحصيلي جديد 10 الي 15 رشته در مقطع كارشناسي دانشگاه اصفهان به صورت تكجنسيتي دانشجو پذيرش خواهد كرد. چندي پيش رييس دانشگاه بوعليسيناي همدان هم اعلام كرد تمام دانشكدههاي اقماري دانشگاه به صورت تكجنسيتي دانشجو پذيرش ميكنند. به گفته محمدعلي زلفيگل، دانشگاه بوعلي سينا نيز در پرديس اصلي در مقطع كارشناسي و كارشناسي ارشد در رشتههاي زمينشناسي، باستانشناسي، ماشينآلات كشاورزي و علوم دامي فقط دانشجوي پسر و در رشتههاي زبان فرانسه و حسابداري فقط دانشجوي دختر پذيرش ميكند.
دفترچه كنكور كارشناسي ارشد سال 91 بيانگر اين بود كه تفكيك جنسيتي بسيار گستردهتر از سالهاي گذشته در دانشگاههاي بزرگ كشور در حال پيگيري است. براساس اين دفترچه در تمام دروس شش دانشگاه دولتي كشور سهميهبندي جنسيتي صورت گرفته است. دانشگاه تهران، علامه طباطبايي، صنعتي اصفهان، رازي كرمانشاه، لرستان، بوعلي همدان و قم اقدام به پذيرش مجزاي دختران و پسران در تمام رشتههاي تحصيلي كرده بودند. همچنين اعلام ظرفيت دانشگاهها در سال 90 مشخص كرد در 40 رشته تحصيلي در 20 دانشگاه كشور پذيرش دانشجو به صورت تكجنسيتي صورت گرفته است. با اين وجود بايد منتظر ماند تا مشخص شود طرح پذيرش تكجنسيتي دانشجو در دانشگاههاي كشور در كنكور سراسري امسال چگونه اعمال ميشود.
اعتماد
Tuesday, July 24, 2012
تفكيك فضای فيزيكی در دانشكده فنی دانشگاه تهران
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment